gold_stroke5
gold_stroke1

Finalister

Årets Hållbarhetspris 2021 delas ut av Svensk Plaståtervinning AB

Priset ska lyfta fram ett företag, en organisation eller person som på ett innovativt sätt arbetar för hållbarhet. Att minska klimatavtrycket är viktigare än någonsin och utmärkelsen uppmärksammar värdet av det arbete som görs lokalt. Det kan vara såväl små som stora insatser.

SSG Facility Services

Det är inte alla som har ett eget hållbarhetsbegrepp. Det har SSG Facility Services. Med ”hållbart underhåll” säkerställs att alla företagets uppdrag har en miljöanpassad och långsiktig metod för att minska den egna, och kundens miljöpåverkan. Företaget arbetar aktivt för att hela kedjan med leverantörer, underentreprenörer och partners arbetar med hållbarhet.
En förebild att lära av.

Torpa Racing

Företaget har konsekvent utvecklat sin verksamhet för att bli ett hållbart besöksmål inom turism- och eventbranschen. De värmer sina anläggningar med halm, producerar egen solel, kör sina fordon på bränsle från förnyelsebara råvaror och sorterar allt sitt avfall . Och de har upplåtit åkermark till fågelmark för att främja fågellivet. På många sätt bidrar de till en mer hållbar morgondag, där vi fortfarande får höra fåglarna kvittra.

VINNARE! Busfrö

Få företag ligger mer rätt i tiden än det här. I en tid när vi måste minska vår konsumtion erbjuder de möjligheten till hållbara köp med återbruk som kärna. Varje plagg, sko och leksak får ett nytt liv, gör någon annan glad, och minskar behovet att producera nytt. Det som inte säljs, doneras till välgörenhet, biståndsorganisationer och fiberåtervinning. En fenomenal mix av hållbarhetens alla perspektiv; miljömässig, social och ekonomisk. Ett riktigt föredöme!

Årets Innovation näringsliv 2021 delas ut av Motala kommun

Priset delas ut till ett företag i Motala kommun som under året gjort något som är till nytta för de som bor och verkar i Motala. Det kan exempelvis vara en innovativ lösning på en tjänst eller produkt.

Inplastor

När Covid -19 bröt ut fanns det ett stort underskott av skyddsvisir i hela landet. Med hög fart och ett personligt engagemang fick Inplastor snabbt en av sina prototyper godkända och produktionen kunde starta. Utöver att sjukvården i Sverige och i andra länder snabbt fick tillgång till skyddsutrustning gav även Inplastors innovativa produkt temporärt arbete till många i utsatta samhällsgrupper.

VINNARE! Cardskipper

Med ett stort hjärta har Cardskipper hjälpt det lokala näringslivet i fjorton kommuner med att erbjuda ett enkelt och effektivt verktyg för att både sälja och lösa in presentkort där allt sker via din smartphone. Det digitala presentkortet har bidragit till att hålla i gång många företag i de svåra tider som varit. Cardskipper lanserade i början på hösten en ny tjänst, ett digitalt rabatthäftet där alla lokala föreningar ges möjlighet att stärka klubbkassan genom att sälja rabatthäftet.

Årets Innovation ideell sektor 2021 delas ut av Motala kommun

Priset delas ut till en person, grupp eller organisation i Motala kommun som under året gjort något som är till nytta för de som bor och verkar i Motala. Det kan exempelvis vara en innovativ lösning på ett arbetssätt, en ny metod, nya former för samverkan och dialog eller andra innovativa lösningar på ett problem. 

Borensbergs IF cykel & skidklubb och Borensbergs fritidsgård

Borensbergs IF cykel & skidklubb och Hållaskolans fritidsgård har tillsammans skapat de allra bästa förutsättningar för att den nya discgolfbanan i Hällaskogen har blivit en succé. Genom samarbetet har de möjliggjort för att människor, både i och utanför föreningslivet, kommer ut i skogen och kommer i rörelse på ett lustfyllt sätt på en välskött bana.

VINNARE! Suumad

Föreningen Suumad bidrar till ett socialt hållbart samhälle där allas lika värde lyfts fram. Föreningen arbetar både kort- och långsiktigt och tar ett stort samhällsansvar kopplat till social hållbarhet och allas möjlighet till delaktighet i samhället. Med sitt stora samhällsengagemang, breda nätverk, och förmåga att snabbt ställa om och skapa nya aktiviteter så snart behov uppstår nomineras föreningen Suumad till årets innovation.

Årets Energipris 2021 delas ut av Motala Energi

Energi finns överallt i olika former och beskrivs som en fysikalisk storhet med potential att medföra rörelse. Här sätter bara fantasin gränser. Priset delas ut till det företag, den organisation, förening eller person som genom sin verksamhet skapat positiv energi och därmed genererat ett mervärde för andra, i stort och smått. Syftet med priset är att uppmärksamma energiska föredömen.

Motala Simsällskaps SM-guldlag

Fredagen den 13 augusti 2021 var en högtidsdag för Motala och Motala Simsällskap när Frida Nöu, Elliot Fielder, Fabian Lagström och Greta Sjögren mycket överraskande vann SM-guld i lagkappen 4 x 1250 m – öppet vatten i Riddarfjärden. Bragden gjordes av en kvartett energiska föredömen som skapar positiv energi i rätt riktning. Som Motalaambassadörer har de med sin drivkraft fyllt Motalas platsvarumärke med ett konkret innehåll.

VINNARE! Linda Oskarsson/Bonnie Deluxe

När man öppnar dörren till Bonnie Deluxe slås man av den värme och energi som Linda utstrålar. Med en sprudlande personlighet full av drivkraft och power är hon en frisk fläkt som erbjuder sina kunder något nytt och unikt. På sociala medier engagerar hon sina följare och tar dem med på en färgsprakande och kreativ resa. Linda är ett energiknippe som sprider den positiva bilden av Motala.

Ida Johansson, Movement Inspo

Ida ÄR energi. Genom sig själv och sin verksamhet uppmuntrar hon barn, ungdomar och vuxna till dans och rörelse.
Energinivån är hög i lokalerna. Så många endorfiner som skapas genom rörelseglädje och så mycket energi alla alstrar tillsammans.
Den allra mest sprakande energin kommer från Ida själv. Det är häftigt!

Årets Turismpris 2021 delas ut av Göta Kanalbolag

Priset delas ut till den turismaktör som genom hållbara och föredömliga insatser i sin verksamhet har bidragit till att göra Motala mer attraktivt för besökare. Syftet med priset är att uppmärksamma såväl nyskapande som långvarigt, framgångsrikt arbete och samverkan med andra aktörer på besöksmålet.

Café & grill Borenshult

Med tillbyggnad och ombyggnad den gamla ”Borenshults-kiosken” till Retro-diner har man tagit plats inom besöksnäringen. Här har man tagit vara på Göta kanal och utvecklat den populära platsen vid Borenshults slussar genom att erbjuda glass, frukost, after work, mat och dryck. Med restaurang i 50-tals stil och populär cruising har ägaren satt Café & grill på kartan.

Övralid

Besöksmålet Övralid drivs framgångsrikt av stiftelsen Övralid med en mycket engagerad föreståndare som i sitt arbete gjort Övralid känt långt utanför den egna kommunen. Man ser till att informationen om nationalskalden Verner von Heidenstam lever vidare samtidigt som ett besök på Övralid är ett kulturarv nu och för kommande generationer. Här bedrivs hållbar utveckling utan at man är rädd för att prova nya grepp.

VINNARE! Motala Kanaltrafik M/S Kung Sverker

I en tid av osäkerhet och restriktioner har Kapten Olaf Svensson fortsatt att visa upp Motala Sjöstad från sin bästa sida. Med turer både på Göta kanal och i Vättern är M/S Kung Sverker en viktig symbol för turistnäringen och sjöstaden Motala. I samverkan med andra paketeras attraktiva upplevelser som sätter Motala på den turistiska kartan.

Årets Handelspris 2021 delas ut av Bostadsstiftelsen Platen, Mannersons Fastighets AB och Lövgrens Fastigheter AB

Vinnaren av Motalas handelspris är ett företag eller en person som är en stark ambassadör för handeln i Motala. Personlig service och trevligt bemötande är utmärkande. Det kan också vara en person eller företag som arbetar för att utveckla branschen genom stärkt samverkan. Priset syftar till att lyfta fram individer eller företag i Motala som är goda föredömen i sitt sätt att arbeta kreativt med sitt koncept inom handelsbranschen. Personen eller företaget ska bidra till att stärka bilden av Motala som en attraktiv handelsplats.

VINNARE! Familjen Topal

En familj som under många år har satsat på Motala centrum med hela sitt hjärta. Med en aldrig sinande uthållighet har de under åren startat och arbetat upp fyra verksamheter inom handel med olika inriktning. Anpassning till pandemin har resulterat i en lyckosam webbshop. Familjen tillgodoser vårt liv från vardag till fest och har precis gjort en omstart i ny lokal med restaurangen som passar alla åldrar. En familj som vågar, vill och kämpar!

Fina rum/Fina blomsterrum

Att starta upp och satsa på en verksamhet i normala fall kan vara nog så svårt men att starta precis när en pandemi bryter ut och lyckas så bra är en bedrift. Sabinas och Monikas glada och engagerade bemötande i butikerna är en bidragande orsak till framgången. Att de dessutom är hjälpsamma och proffsiga gör att man gärna återkommer.

Scorett

Under ett tufft år har Scorett lyckats att få nya kunder och hålla kvar sina gamla. Anna och övrig personal har tänkt utanför boxen och därmed fått kunderna att förstå hur viktigt det är att shoppa lokalt. Genom att åka hem till kunder med skor och möta upp kunder som inte kunde gå in i Gallerian har man anpassat sig till det svåra läget och därmed visat att kunden alltid sätts i fokus. Tack vare den serviceinriktade och trevliga personalen har Scorett varit ett föredöme för handeln.

Årets Marknadsförare 2021 delas ut av Tillväxt Motala

Priset delas ut till det företag, organisation, förening eller den person i Motala som varit bäst på att marknadsföra sig under året. Priset uppmärksammar ett framgångsrikt marknadsföringsarbete. En liten eller stor kreativ insats som lett till framträdande marknadsföring.

Rövardöttrar

Evelina Danielsson och Marija Aurell är två Motalacyklister som allt som oftast ses susa fram över Östgötaslätten. Förutom att i sociala medier lyfta lust och rörelseglädje i en värld som tenderar att handla mer om resultat och självuppoffring, är de också högst engagerade i civilsamhället. Till förmån för Kvinnojouren i Motala cyklade Marija Aurell Vätternrundan på annandag jul, i mörker och vinterkyla. Auktion #ejinställt resulterade i att över 68 000 kronor samlades in!

VINNARE! Camarda

Camarda var ett blomstrande familjeföretag vars affärsidé; att sälja italienska delikatesser på mässor och marknader sveptes bort över en natt i samband med pandemins intåg. I det desperata läge de befann sig, började paret fundera på alternativa lösningar. Snabbt öppnades en liten butik i centrala Borensberg och en vän fixade till en webbshop. Idag blomstrar åter familjeföretaget, varumärket har dessutom växt sig än starkare tack vare en mycket vass marknadsföring.

Bonnie de Luxe

Färgsprakande, genuin och kreativ! I Bonnie Deluxe sociala medier bubblar det av inspiration och glädje. Butiken är namngiven efter Linda Oskarssons trogna följeslagare, mopsen Bonnie. Med sin marknadsföring i sociala medier bjuder hon verkligen på sig själv och låter sina följare få vara med i beslutsleden. Det är svårt att motstå hennes bubblande energi och handplockade sortiment av kläder, godis och vackra ting.

Årets Ledare 2021 delas ut av Skill, OnePartnerGroup och Unik Resurs

Priset går till en person med en ledande position i ett företag eller en verksamhet i Motala kommun.  Ledarskapet ska ha resulterat i en tydlig positiv förändring inom organisationen. Ledaren ska ha en god förmåga att se potential och utveckla sina medarbetares bästa sidor. Vidare ska ledaren med prestigelöshet ha lyft medarbetarna i sina roller och utmanat dem att våga lita på sin förmåga. Ledaren ska besitta förmågan att skapa förtroende, samt ha kompetensen att anpassa sig till olika individer och situationer. Det är meriterande om det kan uppvisas att ledaren har vänt en trend på ett mätbart sätt.

Jani Pajala, Avoma AB

Att framgångsrikt lyckas med att leverera till stora internationella bolag och samtidigt måna om personalens välbefinnande kräver ett ledarskap utöver det vanliga som präglas av att få alla att ta sig an jobbet med stort intresse och se det som ett äventyr. Jani är medarbetarnas guide som alltid lyfter sina kollegor och ser sina anställda som den bästa och viktigaste investeringen. Janis personliga engagemang och ledarskap smittar och gör det lätt att följa.  Medarbetarna arbetar för Avoma och inte åt.

Anna Danckwardt-Lillieström, Städarna AB

Med sitt personliga engagemang, sin närvaro och sitt tillitsfulla ledarskap ger Anna sina medarbetare goda förutsättningar att utmana sig själva och utvecklas i sina roller. Hon har tillsammans med dem lyckats svetsa samman ett starkt team som ställer upp för varandra och finner glädje i arbetet trots tuffa tider. Anna ser varje medarbetares potential och har under sitt ledarskap lyft både dem och bolaget till nya höjder.

VINNARE! Henrik Håkansson, Arla plast AB

Att se till att få rätt person med rätt kompetens på rätt plats och ha en tydlig struktur när det gäller mål, affärsplan och ansvar ger goda förutsättningar för ett bolag i tillväxt. Företaget lyckades ställa om sin tillverkning under pandemin för att leverera produkter för nyuppkomna behov och gjorde därför sitt bästa år hittills under 2020. Henrik är en närvarande chef och har sett till att nyanställa för att medarbetarna både ska klara att genomföra sina projekt och ha en fungerande vardag.

Årets Motalaförebild 2021 delas ut av MVT

Priset ska lyfta fram personer som med sitt engagemang bidrar till ett mer attraktivt Motala. Det kan handla om att sätta Motala på kartan eller att göra något specifikt för de boende i kommunen.  Priset ska lyfta fram personer som med sitt engagemang bidrar till ett mer attraktivt Motala. Det kan handla om att sätta Motala på kartan eller att göra något specifikt för de boende i kommunen.

VINNARE! Mattias Richardsson, miljökämpe

Med ett stort engagemang för natur och miljö dyker Mattias Richardsson längs Vätternpromenaden och samlar upp skrot, flaskor, cyklar och annat som ligger på botten av Motalaviken. Till hjälp har han sin supbräda och när han tagit upp skräpet sorterar han det och lämnar det till återvinning. Under sommaren har Mattias uppmärksammats av många förbipasserande för sin ideella och tidskrävande insats för miljön i Vättern. Hans miljöinitiativ har inspirerat andra att följa efter och ta hand om skräp i naturen.

Magdalena Rozanski, lärare Platengymnasiet

Magdalena Rozanski har ett mycket stort individfokus. Under coronapandemin har hon arbetat målmedvetet för att skapa de bästa förutsättningarna för eleverna, både i när- och distansundervisningen. Hon engagerar sig stort under lovskolorna för att ge elever som läser svenska som andraspråk en förbättrad chans att klara sina kurser. Magdalena är en problemlösare som alltid har elevernas bästa i fokus och en positiv kraft i arbetslag och ämneslag. I tysthet gör hon alltid det lilla extra för elever och kollegor.

Patrik Johansson, idrottskonsulent RF/Sisu

Tillsammans med sina kollegor har Patrik Johansson under sommaren bedrivit verksamhet för barn och ungdomar i Charlottenborg, på Väster och Ekön. Han har ett stort hjärta och brinner för att barn och ungdomar både ska röra på sig och integreras i samhället. Många vittnar om att Patrik gör skillnad på riktigt. Som hans största styrka nämns att han så genuint vill bidra. Han håller hög ambitionsnivå och jobbar tills han nått hela vägen fram. Patrik lämnar aldrig något, eller någon, åt slumpen.

Företagarnas Hederspris 2021 Prisutdelare Christina Gyberg, Företagarna i Motala & Vadstena

Priset är årets hemlis!

Företagarna Motala & Vadstena vill med denna utmärkelse premiera personer eller företag som utmärkt sig på ett enastående sätt, eller presterat något utöver det vanliga, och som för detta förtjänar uppmärksamhet och tid i rampljuset. Det kan vara ett företag som har gjort något riktigt bra för sin personal, en miljöinsats utan dess like, en raketstart eller att man på något sätt utmärkt sig på ett sätt som är värt att uppmärksamma, endast fantasin sätter gränser.