Finalister

Årets Hållbarhetspris 2019 Prisutdelare Mattias Philipsson, VD Svensk Plaståtervinning AB

Priset ska lyfta fram ett företag, en organisation eller person som på ett innovativt sätt arbetar för hållbarhet. Att minska klimatavtrycket är viktigare än någonsin och utmärkelsen uppmärksammar värdet av det arbete som görs lokalt. Det kan vara såväl små som stora insatser.

Tre personer från Städarna i Motala sitter på cykelstaty

Städarna i Motala

Under hösten har Städarna i Motala halverat antalet mil i bil. Cykel och eldrivna fordon har inte bara bidragit till lägre klimatpåverkan, utan också effektiviserat arbetet vilket skapar mer tid hos kunden istället för på vägen. Att slopa kravet på körkort gör också att personer som inte har körkort har möjlighet att bli medarbetare hos Städarna. För att inspirera fler motalabor till att tänka mer hållbart tog Städarna täten med varsin cykel och ledde i augusti en miljöparad genom staden.

Skedevi Gård

Skedevi Gård har som elproducent och lantbrukare ett genomgående hållbarhetstänk. Egenproducerad solel möjliggör bevattning av bär och grönsaksodlingar och får gården att fungera. Överskottet från solenergin och en vindkraftsproduktion bidrar till att fler hushåll får ta del av förnybar energi. Familjen Pettersson jobbar ständigt med att hitta förbättringar för ett klimatsmart lantbruk.

Två män från Emanuelssons Transporter med Motalabron i bakgrunden

Emanuelssons Transport

Emanuelssons Transport lever efter devisen ”lägsta miljöpåverkan och högsta kvalitet”. För att minska sitt klimatavtryck drivs bland annat företagets fordon på 100 procent förnybara råvaror. De har en turbilsverksamhet med fasta och samordnade turer, förarna är utbildade i eco–driving. Emanuelssons är en förebild för hållbarhet inom transportindustrin.

Årets innovation 2019 Prisutdelare Peter Ingesson & Erik Backman, Motala kommun

Priset delas ut till en person, grupp, företag eller organisation i Motala kommun som under året gjort något som förbättrat kvaliteten , ökat effektiviteten , bidragit till en hållbar utveckling eller gjort arbetet enklare. Kort sagt gjort något som är till nytta för de som bor och verkar i Motala. Det kan exempelvis vara en innovativ lösning på ett arbetssätt, en ny metod, tjänst eller produkt, nya former för samverkan och dialog eller andra innovativa lösningar på ett problem. 

Porträtt av Sira Lisse

Världens mammor, Sira Jokinen Lisse

Med ett stort engagemang, konsten som verktyg, och ett oförtröttligt arbete startade Sira för snart tre år sedan Världens Mammor i Motala. I hennes famn får mammor stöd och styrka att hitta vägar in i samhället. Världens mammor höjer kvinnors medvetande och status och sprider sig nu som ringar på vattnet i samhället. Sira Jokinen Lisse har skapat en plattform i Motala, vidare ut i världen, och själv blivit Mammornas mamma.

4 personer från Motala Bibliotek framför cykelstaty

DigidelCenter, Motala bibliotek

Motala bibliotek har utvecklat en framgångsrik modell för att arbeta med digital delaktighet. På DigidelCenter får man hjälp med allt från hur man använder sin smarta telefon i vardagen till robotprogrammering. Verksamheten drivs i samverkan med näringsliv och intresseorganisationer. Arbetet för att minska det digitala utanförskapet bidrar till stor nytta för individ och samhälle och har fått uppmärksamhet ända upp på regeringsnivå.

Man från Smoofit AB med Motalabron i bakgrunden

Locus-Home, Smoofit AB

Smoofit har tagit fram produkten Locus-Home som en helhetslösning för smarta hem. Den kommer finnas som tillval hos utvalda hustillverkare, men även med möjlighet att koppla upp befintliga hus.  Locus-Home har en enkelhet med ett webbaserat gränssnitt där du kan göra det mesta själv. Företaget har utvecklat en produkt med tillhörande tjänster, lyckats CE märka och få produkten lanseringsklar på egen hand utan ett stort riskkapital bakom sig.

Årets idrottsprestation 2019 Prisutdelare Gunilla Brynell Johansson, VD Vätternrundan

Årets idrottsprestation tilldelas den/de som har utvecklats positivt i sin idrott under året och lyckats nå resultat högt över förväntan. Det kan vara prestationer på alla nivåer, allt från klubbnivå upp till elitsammanhang. Det är den starka drivkraften som är avgörande!

Två spelare från IFK Bandyn med Motalabron i bakgrunden

IFK Motala Bandy

IFK Motala Bandy har under den gångna säsongen visat prov på att man med en fantastisk gruppdynamik kan övervinna det mesta. Genom att starta upp säsongen med träning på allmänhetens åkning i Mjölby ,pga problem med kylanläggningen på K-Bygg arena, till att ta sig till kvartsfinal i elitserien. Det tyder på vilja, hängivenhet och att tro kan försätta berg.

4 män från Dribbla United framför cykelstaty med vatten i bakgrunden

Dribbla United

Dribbla United är förutom att vara ett framgångsrikt lag inom den växande sporten Futsal även ett föredöme i hur de arbetar med integrationsfrågor. Man anordnande bla en cup på Eköns näridrottsplats för att skapa möten mellan olika människor och kulturer där ungdomarna håller till. Dribbla United valde spontant att agera hejarklack till MAIF FK under vinterns inomhusfotbollsturnering boren-cup trots att de själva åkt ur turneringen.

Johanna Eriksson med Motalabron i bakgrunden

Johanna Eriksson

Johanna Eriksson har under året haft flera framskjutna placeringar. Höjdpunkterna bland säsongens prestationer är en seger i Stockholm Halvmaraton, ett prydligt personligt rekord i Barcelona Marathon, en tredje plats på 10 000 m i SM, uttagen i landslaget på 10 000 m på Finnkampen där hon kom in på en fin tredjeplats samt en 4:e plats i Lidingöloppet. Johanna har under 2019 även varit en Ascis frontrunner rörelseambassadör.

Årets Turismpris 2019 Prisutdelare Magnus Hollwin, Marknadschef AB Göta Kanal

Priset delas ut till den turismaktör som genom hållbara och föredömliga insatser i sin verksamhet har bidragit till att göra Motala mer attraktivt för besökare. Syftet med priset är att uppmärksamma såväl nyskapande som långvarigt, framgångsrikt arbete och samverkan med andra aktörer på besöksmålet.

Blomsterglädje Motala

Blomsterglädje har utvecklats till att bli ett stort besöksmål och är en reseanledning för många. Sortimentet är välfyllt och fräscht och består bland annat av kruk- och trädgårdsväxter, inrednings- och presentartiklar. Caféverksamheten bidrar till ett framgångsrikt koncept där generösa öppettider och hjälpsam personal höjer helhetsintrycket och får besökaren att känna sig välkommen.

Kvinna från Svecia Travels med Motalabron i bakgrunden

Svecia Travels

Svecia Travels är ett företag som bygger sin verksamhet på att samarbeta med andra företag i Motala och andra kommuner. Därigenom marknadsförs Motala som besöksort. Göta Hotell som drivs av Svecia Travels sedan två år tillbaka har fått ett stort uppsving. Med Afternoon tea och gott värdskap har Svecia Travels lyckats lyfta Göta Hotell till det Kanalhotell det en gång var.

Man från Motala Kanaltrafik med Motalabron i bakgrunden

Motala Kanaltrafik AB M/S Kung Sverker

Kapten Olaf Svensson visar med sitt fartyg M/S Kung Sverker upp Motala från dess bästa sida. Både genom kanalturer och båtutflykter på Vättern där man från sjön får se helt nya vyer av Motala. Med fin service erbjuds också trubadurkryssningar och guidningar ut till Motalabuktens öar vilket passar en sjöstad utmärkt. Genom samarbete och paketering med andra aktörer bidrar M/S Kung Sverker till en fin upplevelse för besökaren.

Årets handelspris 2019 delas ut av Bostadsstiftelsen Platen, Mannersons Fastighets AB och Lövgrens Fastigheter AB

Vinnaren av Motalas handelspris är ett företag eller en person som är en stark ambassadör för handeln i Motala. Personlig service och trevligt bemötande är utmärkande. Det kan också vara en person eller företag som arbetar för att utveckla branschen genom stärkt samverkan. Priset syftar till att lyfta fram individer eller företag i Motala som är goda föredömen i sitt sätt att arbeta kreativt med sitt koncept inom handelsbranschen. Personen eller företaget ska bidra till att stärka bilden av Motala som en attraktiv handelsplats.

Två anställda på Blomsterglädje framför cykelstaty med vatten i bakgrunden

Blomsterglädje Motala

Kunderna vallfärdar i bussar från olika delar av landet bara för att få njuta av blomsterprakten samt ta del av de kreationer som erbjuds i butiken. Utbudet lockar till att förändra sitt hem och sin trädgård.  Det trevliga caféet med de omtalade räksmörgåsar bidrar ytterligare till helhetsupplevelsen.

Emma Filipsson med Motalabron i bakgrunden

Emma Filipsson, Dream Designs i Motala AB

Emma får högsta betyg av sina kunder för sitt positiva bemötande och sitt sätt att lyssna in deras behov. Med sin yrkesskicklighet kan hon förverkliga kundens drömmar inför en av de största dagarna i livet. Emmas verksamhet lockar besökare från hela Sverige och får dem att spendera mer tid i Motala – Östergötlands sjöstad.

Tre anställda på Stadium Outlet poserar vid cykelstaty med vatten i bakgrunden

Stadium Outlet

Genom sin kunskap och servicekänsla bidrar personalen till att kunden känner sig motiverad till ett aktivare och hälsosamt liv. Det breda sortimentet gör att alla kan hitta den utrustning man behöver till sin träning, sina fritidsaktiviteter eller sitt professionella idrottsutövande.

Årets marknadsförare 2019 Prisutdelare Johanna Sjögren och Fredrik Järkemyr, Tillväxt Motala

Priset delas ut till det företag, organisation, förening eller den person i Motala som varit bäst på att marknadsföra sig under året. Priset uppmärksammar ett framgångsrikt marknadsföringsarbete. En liten eller stor kreativ insats som lett till framträdande marknadsföring.

Porträtt av Joakim Ragnar med Motalabron i bakgrunden

Erikshjälpen Motala

Erikshjälpen Motala har via finurliga aktiviteter och lokalt arbete i sociala medier arbetat upp en verksamhet som gör att busslaster besöker butiken och dess cafeteria. Över 100 volontärer bidrar till att man nu anses bäst i Sverige, dit andra butiker i kedjan vallfärdar för att se och lära. Butiksansvarig Joakim Ragnar arbetar dessutom med stora varumärken som skänker obsoleta produkter att säljas i Erikshjälpens butiker som i sin tur bidrar till välgörenhet.

Tre anställda på Städarna i Motala lyfter armarna i luften

Städarna i Motala

Städarna i Motala är företaget som vågade tänka lite utanför boxen då de använde sig av en miljöparad som marknadsföringskanal. Något som ligger rätt i tiden samt går helt i linje med bolagets hållbarhetstänk. Paraden var startskottet för bolagets stora miljöprojekt som syftar till att halvera sin miljöpåverkan genom att till exempel använda miljövänliga alternativ som elcyklar. Satsningen var framgångsrik då det blev stor uppmärksamhet både hos allmänheten samt i media.

Tre anställda från Motala Padelcenter med Vättern i bakgrunden

Motala Padelcenter

Motala Padelcenter har på väldigt kort tid uppfyllt sin vision att stimulera till ett mer hälsosamt liv genom att skapa en samlingsplats där alla är välkomna. Detta har åstadkommits genom smart marknadsföring i sociala medier långt före öppning och ihärdigt fortsatt arbete med att bygga sitt eget community. Man satsar på roliga och trivsamma event för en bred målgrupp som gentlemannapadel med ölprovning, tjejpadel, bubbelpadel, frukost- och lunchpadel samt olika turneringar.

Årets ledare 2019 delas ut av Skill, OnePartnerGroup och Unik Resurs

Priset går till en person med en ledande position i ett företag eller en verksamhet i Motala kommun.  Ledarskapet ska ha resulterat i en tydlig positiv förändring inom organisationen. Ledaren ska ha en god förmåga att se potential och utveckla sina medarbetares bästa sidor. Vidare ska ledaren med prestigelöshet ha lyft medarbetarna i sina roller och utmanat dem att våga lita på sin förmåga. Ledaren ska besitta förmågan att skapa förtroende, samt ha kompetensen att anpassa sig till olika individer och situationer. Det är meriterande om det kan uppvisas att ledaren har vänt en trend på ett mätbart sätt.

Mikael Englöf med Motalabron i bakgrunden

Mikael Englöf, DaloLindéns AB

Med ett tydligt och stöttande ledarskap har Mikael utifrån rollen som produktionsmanager visat en stark förmåga att få sina medarbetare att växa. Såväl anställda som inhyrd personal vittnar om Mikaels sätt att skapa förtroende och om hur han identifierar och lyfter varje persons kapacitet och vilja. Genom sitt ledarskap har Mikael under många år bidragit till DaloLindéns fina utveckling.

Carina Eriksson med Motalabron i bakgrunden

Carina Eriksson, McDonalds

Att se andra växa är Carinas främsta drivkraft och hon har med sitt ledarskap fostrat hundratals unga vuxna in i arbetslivet. Hon startade McDonalds i Motala för tio år sedan och driver idag hela sju restauranger. Carina månar alltid om sina medarbetare och har en förmåga att se varje individ. Med ett tydligt ledarskap och stort engagemang har Motalarestaurangen årligen förbättrat sina resultat. 2018 slog man alla sina tidigare rekord, både dygns-, tims- och månadsrekord. 

Porträtt av Filip Prinzell med Motalabron i bakgrunden

Filip Printzell, Städarna i Motala

Filip har med sitt positiva ledarskap och engagemang tagit Städarna till nästa nivå. Han har en förmåga att se potentialen i alla individer och har förståelse för människors olika förutsättningar. Idag präglas Städarna i Motala av mångfald och medarbetare som brinner för sina jobb. Utöver den ökade tillväxten i bolaget har han också tagit ett stort kliv framåt inom hållbarhetsarbete genom att lyckats halvera utsläppen av fossila bränslen inom bolaget.

Årets förebild 2019 Prisutdelare Mats Bengtsson, MVT

Priset ska lyfta fram personer som med sitt engagemang bidrar till ett mer attraktivt Motala. Det kan handla om att sätta Motala på kartan eller att göra något specifikt för de boende i kommunen.  Priset ska lyfta fram personer som med sitt engagemang bidrar till ett mer attraktivt Motala. Det kan handla om att sätta Motala på kartan eller att göra något specifikt för de boende i kommunen.

Porträtt av Sira Lisse

Sira Jokinen Lisse, Världens mammor

Sira Jokinen Lisse har tagit Världens mammor från ett konstprojekt till en kvinnorörelse för demokrati med deltagare från många länder och kulturer. Det handlar om att skapa ett forum där man sysslar med allt ifrån konstnärliga uttryck till språkinlärning och kunskapsutflykter för kvinnor från olika delar av världen. Världens mammor började i Motala och har spridit sig till flera städer och fått uppmärksamhet över hela landet.

Pär Beckne med Motalabron i bakgrunden

Pär Beckne, klubbchef IFK Motala bandy

Pär Beckne, klubbchef för IFK Motala-bandyn, har ett stort hjärta för sin förening. Han brinner inte minst för barn- och ungdomsverksamheten, som är oerhört viktig för återväxten i klubben, och han är aktiv i de flesta sammanhang.  Satsningar som skridskofritids, som gör det möjligt för alla barn att testa bandy är, en av många saker som han jobbat mycket för. Pär Beckne gör en insats som  är till glädje för många Motalabor.

Therese Lundqvist med Motalabron i bakgrunden

Therese Lundqvist, Julänglar

Therese Lundqvist ligger bakom Julänglar i Motala, en insamling som började 2016 och som bygger på tanken att alla förtjänar en julklapp eller en julmiddag, även de som har det ekonomiskt svårt. I fjol gav insamlingen nästan 120 000 kronor och 358 personer, både unga och gamla, fick hjälp. Och nu har arbetet inför kommande jul börjat. Therese visar ett stort engagemang och gör en beundransvärd ideell insats som gör henne till en sann förebild.

Företagarnas Hederspris 2019 Prisutdelare Christina Gyberg, Företagarna i Motala & Vadstena

Priset är årets hemlis!

Företagarna Motala & Vadstena vill med denna utmärkelse premiera personer eller företag som utmärkt sig på ett enastående sätt, eller presterat något utöver det vanliga, och som för detta förtjänar uppmärksamhet och tid i rampljuset. Det kan vara ett företag som har gjort något riktigt bra för sin personal, en miljöinsats utan dess like, en raketstart eller att man på något sätt utmärkt sig på ett sätt som är värt att uppmärksamma, endast fantasin sätter gränser.