blobs10

Finalister

spfer

Årets Energipris

delas ut av Avoma AB

Energi finns överallt i olika former och beskrivs som en fysikalisk storhet med potential att medföra rörelse. Här sätter bara fantasin gränser. Priset delas ut till det företag, den organisation, förening eller person som genom sin verksamhet skapat positiv energi och därmed genererat ett mervärde för andra, i stort och smått. Syftet med priset är att uppmärksamma energiska föredömen.

Sex män från Motala Bilpartner poserar framför svart bil i bilhall

Motala Bilpartner

Dennis, Mirza och Jonny är barndomsvännerna som idag har kanaliserat sin enorma energi i Motala Bilpartner, ett av Motalas just nu snabbast växande bolag. Här ger man 100 procent för att få nöjda kunder. Golven skiner ikapp med de tillmötesgående säljarna. Ägartrion sprudlar av energi och lever sin dröm, här är arbetet mer en livsstil än ett jobb. Vi har bara sett början på den här företagsresan.

Porträtt av paret Stark tillsammans med en häst

Ingrid & Kenneth Stark, Nykyrka ridklubb

Det här är paret som varje dag året om utbildar ungdomar och vuxna vilket har resulterat i många aktiva tävlingsryttare, främst i hoppning och på både ponny- och ridhästar. De tar hand om, sköter och vårdar ryttarnas hästar. De peppar och hejar fram ungdomslag och divsionslag. De har satt Motala på ryttarkartan genom sitt engagemang och sin energi.

Porträtt av Jonny Johansson

Jonny Johansson, Play Reklam & Event

Jonny driver framgångsrikt flera företag bland annat reklam- och eventbyrån Play och Motala Bilpartner och är en av grundarna till Motala Stadsfestival som under sommaren 2022 gjorde en storslagen comeback. Nu är hans nya mål att skapa en nationell eventarena i Lokverkstan i Gamla Motala Verkstad. Utöver detta är han involverad i flera ideella projekt tillsammans med ungdomar i Motala. Ett energiknippe i särklass.

Årets Hållbarhetspris

delas ut av Svensk Plaståtervinning AB

Priset ska lyfta fram ett företag, en organisation eller person som på ett innovativt sätt arbetar för hållbarhet. Att minska klimatavtrycket är viktigare än någonsin och utmärkelsen uppmärksammar värdet av det arbete som görs lokalt. Det kan vara såväl små som stora insatser.

Perenner på bakgården

Samtalet om hållbarhet kretsar ofta kring klimatutsläpp och cirkularitet. Men det är lika mycket att bevara ett eko-system som ger friska hav, växtpollinering och bidrar till stabilt klimat. Att värna den biologiska mångfalden är en överlevnadsfråga. Det har det här företaget, och eldsjälen som driver det, verkligen omfamnat. Med stort hjärta bidrar hon till att öka kunskapen om biologisk mångfald och hur vi kan bidra till det i våra egna trädgårdar. Hon välkomnar oss in i en grönskande trädgård av doftande blommor. Vi älskar det – och insekterna älskar det.

KONA Sports

Få företag ser hållbarhet med samma ögon som det här. De vill vara med och bidra. Även om det kräver att de gör om. Precis allt. Visionen är en cirkulär affärsmodell med hållbara material och återbruk. Samtidigt vill de verka för att fler ska få uppleva naturen, vattnet, lugnet och adrenalinet – från en SUP-bräda med minimal påverkan på klimatet. Det här företaget uppvisar ett stort mod och medvetenhet om den klimatkris som vi faktiskt befinner oss i. Att tänka cirkulärt är ett måste för framtiden.

Göta Kanalcharter

Det här företaget har nog oftare kopplats ihop med det blåa än det gröna. Men tiderna förändras och viljan att bli mer hållbar har växt. Redan 2019 sjösatte man sin egenbyggda elbåt. Under rofylld tystnad kunde chartergästerna uppleva Göta kanals skönhet på ett mer miljövänligt sätt. Och det gav mersmak. Företaget har fortsatt att satsa på elbåtar och kan nu erbjuda ännu fler gäster en minnesvärd och miljövänlig tur på den hundra mil långa kanalen, full av upplevelser. Det tycker vi är en riktigt bra mix av blått och grönt.

Årets Handelspris

delas ut av Bostadsstiftelsen Platen, Mannersons Fastighets AB och Lövgrens Fastigheter AB

Vinnaren av Motalas handelspris är ett företag eller en person som är en stark ambassadör för handeln i Motala. Personlig service och trevligt bemötande är utmärkande. Det kan också vara en person eller företag som arbetar för att utveckla branschen genom stärkt samverkan. Priset syftar till att lyfta fram individer eller företag i Motala som är goda föredömen i sitt sätt att arbeta kreativt med sitt koncept inom handelsbranschen. Personen eller företaget ska bidra till att stärka bilden av Motala som en attraktiv handelsplats.

Sofia & Maria

Sedan vännerna Sofia Fackler och Maria Selin slog upp sin butik Sofia & Maria i hjärtat av Borensberg har lokala hantverkare fått en naturlig hubb. De lockar inte bara långväga besökare tack vare deras butik och tjänster utan är även en drivande kraft i det handelsnätverk i samhället som arrangerar populära evenemang som Tjejkvällar och Julskyltning. Tack vare dem har fler fått upp ögonen för storheten i det lilla.

Isabella på Complete Skincare

Complete Skincare

När man kommer till Complete Skincare möts man av trevlig personal och en magiskt fin salong. Isabella brinner för att ge god service, alltid med ett leende på läpparna. Hon är mycket kunnig i sin yrkesroll som hudterapeut och sätter alltid kunden i fokus. Isabella bidrar till att göra Motala till en attraktiv handelsplats och värnar om Motalahandeln genom att handla lokalt och rekommendera sina kollegor i handeln.

Motala Bilpartner AB

Teamet på Motala Bilpartner har skapat en attraktiv handelsplats i Motala som lockar besökare, inte bara från andra delar av landet utan även från övriga Europa. Deras mål är att kunden alltid ska känna sig nöjd med sin bilaffär. God personlig service, bemötande i toppklass och stort kunnande bidrar till att kunderna känner sig väl omhändertagna. Detta återspeglas också i en fantastisk omsättningsökning under de senaste åren.

spfer

Årets Innovation ideell sektor

delas ut av Motala kommun

Priset delas ut till en person, grupp, företag eller organisation i Motala kommun som under året gjort något som förbättrat kvaliteten, ökat effektiviteten, bidragit till en hållbar utveckling eller gjort arbetet enklare. Kort sagt gjort något som är till nytta för de som bor och verkar i Motala. Det kan exempelvis vara en innovativ lösning på ett arbetssätt, en ny metod, tjänst eller produkt, nya former för samverkan och dialog eller andra innovativa lösningar på ett problem.

Byrådet i Klockrike – “Klockrike for future”

Byrådet i Klockrike väljer att se vad man kan åstadkomma på lokal nivå för att bidra till ett bättre klimat. Flera olika aktiviteter som bland annat seminarier och tankar kring gemensamma inköp av värmepumpar och solpaneler samt utveckla samåkning och lyfta vikten av en fortsatt kollektivtrafik i området. Allt inom ramen för projektet “Klockrike for future”.

Godegårds SK

Klassiska Godegårds SK drabbades som många andra hårt av pandemin. I syfte att återstarta verksamheten bjöds ortens olika aktörer in tillsammans med ungdomar där det för en liten orts del skapades innovativa aktiviteter för alla – allt från sommarfritidsgård, teater och disco till minigolfturnering och olika cykelaktiviteter skapades möjligheter att testa nya idrotter i närområdet.

Årets Innovation näringsliv

delas ut av Motala kommun

Priset delas ut till en person, grupp, företag eller organisation i Motala kommun som under året gjort något som förbättrat kvaliteten, ökat effektiviteten, bidragit till en hållbar utveckling eller gjort arbetet enklare. Kort sagt gjort något som är till nytta för de som bor och verkar i Motala. Det kan exempelvis vara en innovativ lösning på ett arbetssätt, en ny metod, tjänst eller produkt, nya former för samverkan och dialog eller andra innovativa lösningar på ett problem.

Janne Paiho, Zehnder Group

Zehnder har lanserat en ny innovativ produkt, i form av en helt ny generation IoT-uppkopplad industriell luftrenare, som inte bara tryggar arbetstillfällen utan även lägger grunden för expansion av fabriken i Motala. Janne Paiho har spelat huvudrollen i utvecklingsarbetet. Den nya produkten skyddas av ett antal patent framtagit i fabriken på Luxorgatan. Fabriken i Motala levererar till över 14 länder.

Pär Selin, Ica Nära Tjällmo

Pär är en mycket driftig företagare som har stor betydelse för bygden runt Tjällmo. Med ständig utveckling och framtidstro som en röd tråd i sin verksamhet. Under det senaste året har Pär gjort den ordinarie ICA-butiken tillgänglig dygnet runt, något som tidigare bara funnits i obemannade butiker. Han har även tryggat livsmedelsförsörjningen i grannbyn Godegård via hemkörning till ett centralt utlämningsställe.

Årets Ledare

delas ut av Skill, OnePartnerGroup och Unik Resurs

Priset går till en person med en ledande position i ett företag eller en verksamhet i Motala kommun.  Ledarskapet ska ha resulterat i en tydlig positiv förändring inom organisationen. Ledaren ska ha en god förmåga att se potential och utveckla sina medarbetares bästa sidor. Vidare ska ledaren med prestigelöshet ha lyft medarbetarna i sina roller och utmanat dem att våga lita på sin förmåga. Ledaren ska besitta förmågan att skapa förtroende, samt ha kompetensen att anpassa sig till olika individer och situationer. Det är meriterande om det kan uppvisas att ledaren har vänt en trend på ett mätbart sätt.

Porträtt av Jonny Johansson

Jonny Johansson, Play Reklam & Event

Den nominerade är en professionell och prestigelös ledare som sätter laget före jaget och hellre lyfter sina medarbetare än sig själv. Han delegerar på ett bra och tydligt sätt, han utmanar sina medarbetare, vågar ge ansvar och håller vad han lovar. Under pandemin försvann företagets ena ben – fysiska event – men Jonny hittade snabbt nya affärsområden. Tack vare detta överlevde Play.

Maria Bogren, Motala Verkstad

När Maria tillträdde som VD i januari 2021 befann sig Motala Verkstad i ett tufft läge. Med sitt närvarande och operativa ledarskap har Maria högt förtroende bland sina medarbetare och har tillsammans med dem lyckats vända skutan så att verksamheten åter levererar svarta siffror. Hon tar vara på och visar stor tillit till teamets förmågor vilket främjar både lojalitet, mod och engagemang – tre viktiga ingredienser för ett framgångsrikt ledarskap.

Peter Ek, Kanonaden Entreprenad AB

Genom att ge sina medarbetare rätt arbetsförutsättningar och kombinera dessa med tydliga och hållbara affärsmål, har Peter lyckats bygga ett engagerat och lojalt team. Bolaget har sedan starten 2017 stadigt ökat sin omsättning som idag ligger på över 800 miljoner kronor. För att citera en av medarbetarna: “Vår ledare har inte vänt på en trend. Han har skapat en som vi anställda hoppas håller i sig länge.”

Årets Marknadsförare

delas ut av Tillväxt Motala

Priset delas ut till det företag, organisation, förening eller den person i Motala som varit bäst på att marknadsföra sig under året. Priset uppmärksammar ett framgångsrikt marknadsföringsarbete. En liten eller stor kreativ insats som lett till framträdande marknadsföring.

Medevi ProSalus

Allt började med en glassfabrik och nariga händer. Nu levererar Medevi ProSalus välgörande produkter till hela Sveriges klassikermotionärer med ett extra tätt samarbete med Vätternrundan. Excellent platsmarknadsföring där Medevi exponeras både i företagsnamnet och på samtliga produkter. De hälsomedvetna kunder som besöker fabriksförsäljningen uppmuntras dessutom att se sig om i den lilla anrika brunnsorten.

Vero Moda, Motala

Nya tider ställer nya krav och detta är verkligen något som Vero Moda i Motala har anammat. Genom personliga inlägg på sociala medier lyfter de inte bara modekedjans plagg utan även Motala centrum. Under de senaste åren har de kopplat på både e-handel och shopping i sociala medier som gör det lätt att handla lokalt. Idag är de lika bra på att inspirera i sina digitala kanaler som i den fysiska butiken.

Pappas Pärlor

Johan Karlgren är den uppfinningsrike mannen bakom Pappas pärlor som i över ett decennium har smyckat Motala med sin finurliga gatukonst. Med sitt träffsäkra pärlande tar han ofta politisk ställning för människors lika värde med glimten i ögat. Vi kan lova att det är många städer i Europa som är avundsjuka på vår pärlande pappa vars kreationer inspirerar miljontals barn och vuxna. Finare Motalaambassadör är svår att hitta.

Årets Turismpris

delas ut av AB Göta Kanalbolag

Priset delas ut till den turismaktör som genom hållbara och föredömliga insatser i sin verksamhet har bidragit till att göra Motala mer attraktivt för besökare. Syftet med priset är att uppmärksamma såväl nyskapande som långvarigt, framgångsrikt arbete och samverkan med andra aktörer på besöksmålet.

Glasbrukets vandrarhem

Glasbrukets ägare har verkligen tagit vara på platsen med de vackra byggnaderna och miljön och skapat en egen oas. Här har man hittat bredden för en stor målgrupp och attraherar långväga gäster såväl som man har tagit sig in i Borensbergsbornas hjärtan. Lokalproducerat är en självklarhet och man är en god ambassadör för Motala och Borensberg.

Mallboden Café & Vandrarhem

Med ett värdskap och en meny som idag är en helt egen reseanledning fortsätter Mallboden att utvecklas. Förutom flera egna aktiviteter är de alltid öppna för samarbete och har på så sätt blivit navet i området. Mallboden är ett namn känt långt utanför Motala och har bland annat fått utmärkelsen “Sveriges godaste våfflor”.

Musik vid Göta Kanal

Under sommaren 2022 har det fullkomligt bubblat över i Gamla Motala Verkstadsområdet när den nyrenoverade Lokverkstan fylldes med musik. Gänget bakom “Musik vid Göta Kanal” såg direkt potentialen som Lokverkstan tillsamman med området vid Gamla Motala Verkstad kunde erbjuda, mycket tack vare Motalasonen Daniel Bark. Med sina konserter har de satt Motala på kartan på ett sätt som kommer att ge ringar på vattnet.

Årets Motalaförebild

Priset ska lyfta fram personer som med sitt engagemang bidrar till ett mer attraktivt Motala. Det kan handla om att sätta Motala på kartan eller att göra något specifikt för de boende i kommunen.  Priset ska lyfta fram personer som med sitt engagemang bidrar till ett mer attraktivt Motala. Det kan handla om att sätta Motala på kartan eller att göra något specifikt för de boende i kommunen.

Årets Motalaförebild utses av MVT som har röstning via sina egna kanaler senare i höst.

Taras Kuzmenko

När Rysslands krig mot Ukraina inleddes den 24 februari tvekade inte Taras Kuzmenko. Han började direkt samla in kläder, filtar, sjukhusmaterial och förnödenheter. Genom sitt stora engagemang inspirerade han Motalaborna som slöt upp och skänkte. Sedan körde han själv ner till Polen och den ukrainska gränsen för att hjälpa sina krigsdrabbade landsmän.

Lisbeth Richardson

Med stort engagemang och stort hjärta agerar Lisbeth Richardson för ett ännu trevligare Varamobaden. Med sina kamrater tar hon emot badgäster från hela landet, hjälper dem tillrätta och bidrar till god stämning på stranden. Genom utdelning av skräppåsar bidrar de till ett trivsammare och renare strandområde. Hon är en ständigt närvarande ambassadör som kommer med förbättringsförslag som gynnar både gäster och Motalabor.

Daniel Bark

Genom sommarens stora konserter har Daniel Bark satt Lokverkstan på evenemangskartan och tagit drömmen om kulturstadsdelen Gamla Motala Verkstad ett stort steg framåt. Hans insatser för sin barndomsstad har också skapat en helt ny mötesplats för Motalaborna och fört dem samman. Det engagemang som han uppvisat bidrar till att göra Östergötlands sjöstad ännu mer attraktiv.

Företagarnas Hederspris

Företagarna i Motala och Vadstena

Företagarna Motala & Vadstena vill med denna utmärkelse premiera personer eller företag som utmärkt sig på ett enastående sätt, eller presterat något utöver det vanliga, och som för detta förtjänar uppmärksamhet och tid i rampljuset. Det kan vara ett företag som har gjort något riktigt bra för sin personal, en miljöinsats utan dess like, en raketstart eller att man på något sätt utmärkt sig på ett sätt som är värt att uppmärksamma, endast fantasin sätter gränser.